Historie

Op 10 mei, 1978 kwamen 15 mensen met een gezamenlijke interesse voor Japanse zwaarden bij elkaar in Amsterdam. Zij bleven bij elkaar komen en zo ontstond de Nederlandse Tōken Vereniging. Het enthousiasme van de leden was erg groot. Met hun ondersteuning werden in de tachtiger jaren een tweetal speciale bijeenkomsten georganiseerd waarbij zwaardstudenten de mogelijkheid kregen om de tentoongestelde zwaarden in de hand te nemen en van dichtbij te bestuderen. Alle zwaarden waren in een goede polijsting en bijna allemaal waren ze voorzien van certificaten van authenticiteit uit Japan. Onze vereniging was de eerste die dit organiseerde buiten Japan. In 1983 werd het 5- jarig jubileum gevierd met een tentoonstelling in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Ter ere van die gelegenheid werd het eerste Nederlandstalige boek 'De Samurai' uitgegeven.

Het daarop volgend jaar nam de vereniging deel aan het 'Japan in Rotterdam' festival, waarbij een tentoonstelling werd samengesteld van zwaarden uit de 14e tot 20ste eeuw. Tevens was er een collecie authentieke zwaardsieraden.

In 1992 nam onze vereniging wederom het voortouw door het organiseren van een internationale bijeenkomst over zwaarden uit de HIZEN Provincie met zwaardstudenten uit België, Duitsland en Zwitserland. Ter ere van het 400 jarig bestaan van de Nederland-Japanse betrekkingen werkte de vereniging mee aan de Euro Tōken Taikai. Een tentoonstelling van 100 zwaarden van een Japanse collectie. Ook deze tentoonstelling werd door verschillende buitenlandse gasten bezocht. Kort daarna in 2002 werd er een bijeenkomst gehouden over de Yamato Hōshō Traditie vanaf de Kamakura periode tot heden. Voor zover bekend is dit onderwerp nooit eerder besproken.

In 1979 werd het idee geopperd om de zwaard bezitters in Nederland een gedetailleerde beschrijving te geven van hun zwaarden met, waar mogelijk, een oordeel over de authenticiteit. In de loop der jaren heeft Mr. Han Bing Siong meer dan 500 zwaarden beschreven. Hierbij zaten ook zwaarden uit het Koninklijk Bezit, Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, Rijksmuseum in Amsterdam, Tropenmuseum in Amsterdam, Legermuseum in Delft en Museum Bronbeek in Arnhem. Omdat dit project het eerste buiten Japan is, heeft de vereniging in 2003 ter ere van het 25 jarig bestaan van de vereniging, besloten om een selectie van deze zwaarden te publiceren in het boek Japanese Swords in Dutch Collections.